Υπερτροφή με πιστοποίηση το σκόρδο Πλατυκάμπου

Διαβατήριο ποιότητας για την ιαπωνική και την παγκόσμια αγορά λαμβάνει το σκόρδο Πλατυκάμπου του νομού Λάρισας, μέσω μιας διαδικασίας η οποία μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας. Η είδηση είναι πως η μεγάλη ιαπωνική εταιρεία Wakunaga, η μεγαλύτερη παραγωγός συμπληρωμάτων διατροφής από σκόρδο στον κόσμο, συμφώνησε να αγοράσει σκόρδα από την περιοχή, αναγνωρίζοντας την ποιότητά τους. Εάν ολοκληρωθεί η εμπορική συμφωνία, θα μπορεί να υπάρξει πολύ καλύτερη τιμή για τους περίπου 2.000 τόνους σκόρδου που παράγουν οι καλλιεργητές στον Πλατύκαμπο (μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής σκόρδου στην Ελλάδα) και που σήμερα δεν υπερβαίνει το 1,6-1,8 ευρώ το κιλό. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει δυνατότητες και για άλλα προϊόντα.

Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν το εργαστήριο Φυσιολογίας του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δρομολόγησε την ανάπτυξη ενός νέου πρότυπου πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, το οποίο εξετάζει την επίδραση των αγροτικών προϊόντων σε ανθρώπινα κύτταρα.

Η αξιολόγηση

«Στις μέρες μας, η αντικειμενική αξιολόγηση της γνησιότητας των τροφίμων είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς οι καταναλωτές έρχονται σε καθημερινή επαφή με μία ποικιλία τροφίμων από όλο τον κόσμο κι έχουν αυξημένη ευαισθησία στην αναζήτηση προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Η ιχνηλασιμότητα αποτελεί ένα εργαλείο που επιτρέπει στη βιομηχανία τροφίμων ή στις Αρχές να αποσύρουν ή να ανακαλούν προϊόντα που δεν θεωρούνται ασφαλή», λέει στην «Κ» ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επιδίωξαν όμως να πάνε «βαθύτερα» και να μην εξετάσουν μόνο πότε ένα προϊόν είναι ακατάλληλο, αλλά να ψάξουν τις διατροφικές του ιδιότητες. «Το πρωτόκολλο που εφαρμόσαμε στα σκόρδα περιλαμβάνει ειδική ανάλυση της επίδρασης των εκχυλισμάτων σκόρδου σε ανθρώπινα κύτταρα, μέσω της οποίας φαίνεται ποια είναι η αντικαρκινική, αντιμεταλλαξιογόνος και κυτταροπροστατευτική δράση του. Βρέθηκε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είχε σε σημαντικό βαθμό ανώτερη δράση από τα αντίστοιχα Κίνας, Αιγύπτου και Ισπανίας. Η διαφορά αυτή πιθανά εξηγείται λόγω του μικροκλίματος καθώς και του γενετικού υλικού», εξηγεί ο κ. Κουρέτας. Οσον αφορά το μικροκλίμα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνουν πως στον Πλατύκαμπο και στις γύρω περιοχές παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νύχτας και ημέρας, με αποτέλεσμα το φυτό να στρεσάρεται και να παράγει ουσίες για να αντέξει, οι οποίες δημιουργούν επιπρόσθετα ωφέλιμα στοιχεία.

Το εργαστήριο Φυσιολογίας έστειλε τα αποτελέσματα των αναλύσεών του στην εταιρεία Wakunaga στην Ιαπωνία. Τα στελέχη της εντυπωσιάστηκαν και ήρθαν στη Λάρισα τον Φεβρουάριο για να δουν από κοντά την καλλιέργεια. Συνομίλησαν με τους ερευνητές και τους παραγωγούς, πήραν δείγματα και επέστρεψαν στην Ιαπωνία. Αφού τα ανέλυσαν στα εργαστήριά τους αποδέχθηκαν το σκόρδο Πλατυκάμπου ως βασικό τροφοδότη της εταιρείας τους για τη δημιουργία των συμπληρωμάτων, τα οποία εξάγονται σε 60 χώρες.

Μεταφορά και τιμή

«Εχουμε μπει πια στη φάση των εμπορικών συνομιλιών για να δούμε πώς θα γίνεται η μεταφορά και σε ποιες τιμές. Είναι σίγουρα ένα πολύ καλό νέο για τους αγρότες στην περιοχή μας, οι οποίοι έχουν αρκετά έξοδα στην καλλιέργεια σκόρδου, που φτάνουν μέχρι και τα 1.800 ευρώ το στρέμμα.

Μάλιστα, επειδή τα καλά νέα κυκλοφορούν, δεν είναι τυχαίο πως μας έχουν προσεγγίσει και εταιρείες διατροφής από άλλες χώρες», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου. Ο κ. Κουκούτσης συμπλήρωσε πως σκέφτονται και την ανάπτυξη μεταποιητικής μονάδας για τη συσκευασία του σκόρδου.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κινείται με την ίδια μεθοδολογία για την ανάλυση και πιστοποίηση και άλλων εμβληματικών προϊόντων της περιοχής, όπως το αμύγδαλο Συκουρίου (η κοιλάδα του Συκουρίου Λάρισας παράγει το 1% του αμυγδάλου του πλανήτη), της ελιάς Δυτικής Μαγνησίας, της ποικιλίας αχλαδιού Κρυστάλλι Τυρνάβου, των κάστανων Κισσάβου και του ακτινιδίου Πυργετού Λάρισας.

«Το ζητούμενο για την ελληνική αγροτική παραγωγή είναι να ανεβάσει και να κατοχυρώσει την ποιότητά της, να μην πουλούν οι αγρότες τα προϊόντα τους μισοτιμής, ενώ οι εταιρείες τα πουλούν χρυσάφι. Οταν ο κόσμος και η περιοχή μας κατακλύζονται από πάμφθηνα προϊόντα, το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας –που είναι ξεχωριστή σε βιοποικιλότητα– πρέπει να είναι η ποιότητα και η ανάδειξη της προέλευσης. Eτσι ώστε τα αγροτικά προϊόντα να παίρνουν προστιθέμενη αξία», τονίζει ο κ. Κουρέτας.

Link