Δημήτριος Κουρέτας

Ιδρυτής, Επιστημονικός Υπεύθυνος
Καθηγητής Φυσιολογίας - Τοξικολογίας
Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών

Ο Δημήτριος Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962.

Σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990 έως το 1992 εργάστηκε ως Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης (ΗΠΑ).

Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών-Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έγκεινται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει συνυπογράψει πάνω από 240 άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Οι δημοσιεύσεις του έχουν αναφερθεί πάνω από 13.000 φορές και ο «δείκτης h» του είναι 66.

Έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Foodforlife’ τις περιόδους 2007-2013 και 2014-2020. Είναι Associate Editor στο περιοδικό διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology και Academic Editor στα περιοδικά Oxidative Medicine and Cellular Longevity και Antioxidants.

Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από το 2018 μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις (risk assessment of chemical threats).

Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.