AFQ: Το νέο ευρωπαϊκό σήμα που πιστοποιεί την ποιότητα αγροτικών προϊόντων

Το AFQ (Activity FoodOxys Quality) είναι το πρώτο ευρωπαϊκό σήμα που πιστοποιεί αγροτικά προϊόντα και είναι… ελληνικής προέλευσης, δημιούργημα της spin-off εταιρείας FoodOxys του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως αναφέρουν ο ιδρυτής της εταιρείας και καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Φώτης Τέκος, στο GRTimes το AFQ ήρθε να δώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα με ποικίλα οφέλη για τον παραγωγό, τον καταναλωτή και τον λιανέμπορο.
Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Το πρώτο ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, «ακούει» στο όνομα AFQ (Activity FoodOxys Quality) και είναι δημιούργημα της spin-off εταιρείας Foodoxys του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εταιρεία Foodoxys, ουσιαστικά δημιουργήθηκε μέσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα απ’  το Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, του οποίου διευθυντής είναι ο κ. Κουρέτας. Ύστερα από αξιοποίηση δεδομένων 20ετών ερευνών, αλλά και ύστερα από περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις που αφορούν στην αγροδιατροφή και στην υγεία του ανθρώπου σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, η εταιρεία και τα μέλη της οδηγήθηκαν στη δημιουργία του AFQ, το οποίο μάλιστα, εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης και συμπεριελήφθη στον επίσημο κατάλογο εγκεκριμένων σημάτων.

«Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε ένα σήμα για να δώσει προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα. Στηριζόμασταν στη γνώση ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι καλά. Το σήμα, έρχεται να το αποδείξει στην πράξη. Τολμήσαμε να το στείλουμε στο EUIPO και εγκρίθηκε. Είναι πολύ σημαντική η δημιουργία του σήματος, καθώς στοχεύει στην αναβάθμιση των τοπικών προϊόντων, αρκεί να το αγκαλιάσει το υπουργείο, αλλά και οι εταιρείες», εξηγεί ο κ. Κουρέτας στο GRTimes.

Η Μεθοδολογία και η σημασία του AFQ για τον καταναλωτή, τον παραγωγό και τον λιανέμπορο
Όπως περιγράφει ο κ. Τέκος, τα αγροτικά προϊόντα, αξιολογούνται μέσω ενός συστήματος, και όσα περάσουν το κατώφλι ελαχίστων ικανοτήτων, παίρνουν πιστοποιητικό.

«Το σήμα πιστοποίησης AFQ έχει μία πολύ μεγάλη γκάμα πλεονεκτημάτων. Το βασικό πρόβλημα, είναι ότι μέχρι πρότινος δεν φαινόταν κάπως η πληροφορία για τη συμβολή των προϊόντων που καταναλώνουμε στην υγεία μας. Δε γνώριζε ο καταναλωτής τι του προσφέρει αυτό που τρώει. Πλέον, βλέποντας το προϊόν με το σήμα στο ράφι, θα ξέρει ότι έχει ελεγχθεί και ότι είναι ποιοτικό, έχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη. Ακόμη, ο καταναλωτής, θα μπορέσει να βελτιώσει την υγεία του, καθώς πλέον θα είναι σε θέση να επιλέξει προϊόντα ανάλογα με τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεών του. Ουσιαστικά, θα μπορεί να κάνει σύγκριση όμοιων προϊόντων, βλέποντας λόγου χάριν ότι ένα μέλι έχει σήμα AFQ 20, ενώ το άλλο AFQ 10. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε λιπαρά, αλλά έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Βλέποντας τη σήμανση του ελαιόλαδου, ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι πρέπει να το επιλέξει έναντι κάποιου άλλου λαδιού με χαμηλότερη βαθμολόγηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τέκος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το διεθνώς κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο σήμα AFQ, μπορεί να προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων και στους παραγωγούς. Δεδομένου ότι αυξάνεται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων, ο παραγωγός, θα έχει την ευκαιρία να πουλήσει το προϊόν του ακριβότερα, καθώς πιστοποιημένα πλέον, θα μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα του. Ακόμη, με το σήμα AFQ στα προϊόντα, πρόκειται να επωφεληθούν και οι λιανέμποροι. Κατά τον κ. Τέκο, ο έμπορος θα αισθάνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τα προϊόντα που εμπορεύεται, ενώ πρόκειται να οδηγηθεί και σε προσέλκυση μεγαλύτερου αγοραστικού κοινού.

«Μετά την αποφοίτησή μας, εργαζόμαστε στη FoodOxys χωρίς το άγχος της επιβίωσης»
Ο κ. Τέκος, μεταξύ άλλων είναι και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Βιοχημείας. Ο ίδιος, εξηγεί ότι ένα μεγάλο μέρος της εταιρείας FoodOxys, ουσιαστικά ανήκει σε φοιτητές.

«Ουσιαστικά, οι φοιτητές, δουλεύουμε εκεί. Αυτό, δίνει ελπίδα σε πολλά παιδιά. Τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν αυτό που σπούδασαν και αγαπούν, χωρίς να κοιτούν με άγχος το αύριο. Χωρίς να υπάρχει αγωνία για τον βιοπορισμό και την επιβίωση. Χωρίς να αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό…», διαπιστώνει κλείνοντας.

Link