Κοντά σε νέες αγορές του εξωτερικού η FoodOxys – Η spinout με Νορβηγό επενδυτή και ο ρόλος του Elevate Greece

Πολύ κοντά σε νέες αγορές του εξωτερικού είναι η FoodOxys, η οποία διαθέτει ήδη παρουσία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο Capital.gr ο Φώτης Τέκος, CEO της FoodOxys, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για την παρουσίαση του απολογισμού του Elevate Greece για το 2022, η εταιρεία είναι έτοιμη να αποκτήσει παρουσία σε Χιλή, Καναδά και Βέλγιο.

Ο κ. Τέκος τόνισε πως αυτή τη στιγμή, η εταιρεία δεν έχει μεγάλη ανάγκη για έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, αλλά παραμένει πάντα ανοιχτή σε προτάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FoodOxys έχει λάβει στο παρελθόν χρηματοδότηση από το Uni.Fund, ύψους €250 χιλ. Επίσης, είχε ενταχθεί στη δράση “Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου ‘Elevate Greece’ για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19”, λαμβάνοντας χρηματοδότηση €100.000 με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Elevate Greece, ο. Τέκος τόνισε χαρακτηριστικά πως εάν δεν υπήρχε αυτή η χρηματοδότηση, η εταιρεία μπορεί να μην υπήρχε σήμερα. Μάλιστα, χάρη στην χρηματοδότηση, ένα κομμάτι της εταιρείας έσπασε σε μια spinout. 

Όπως δήλωσε στο Capital.gr, στην spinout, που ονομάζεται Olea Fortius, έχουν ποσοστό η FoodOxys, ένας επενδυτής από την Ελλάδα κι ένας από την Νορβηγία. Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται σε ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι, που αφορά την διαχείριση των υπο-προϊόντων από τυροκομεία, οινοποιεία και ελαιουργεία, παράγοντας ζωοτροφές και πρόσθετα για ζωοτροφές, που απευθύνονται στη συνέχεια στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. 

Τι κάνει η FoodOxys

Η FoodOxys είναι μία εταιρεία τεχνοβλαστός (spin-off) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ιδρύθηκε το 2019 από τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας Δημήτριο Κουρέτα και την ερευνητική του ομάδα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο κομμάτι της εξατομικευμένης διατροφής, διενεργώντας εξετάσεις σε μια σταγόνα αίμα, και στην ανάλυση της ποιότητας των τροφίμων. Με βάση αυτούς τους δύο πυλώνες, έχει -και με την βοήθεια του Elevate Greece- συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού, όπως την μεγαλύτερη διατροφολογική κλινική στην Γερμανία, την Buchinger, και με φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ, ενώ διαθέτει πελάτες και στην Ελλάδα, όπως φαρμακευτικές εταιρείες, ξενοδοχεία κ.ά.

Όπως εξήγησε ο κ. Τέκος, η FoodOxys, μέσα από αναλύσεις στο αίμα, μπορεί να μετρά διάφορους δείκτες που έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη ασθενειών (π.χ. Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, Διαβήτη κ.ά.), να βλέπει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός και στη συνέχεια, μέσω της διατροφής, να βοηθά τους ανθρώπους να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η υποστήριξη από το Elevate Greece
Μιλώντας στην χθεσινή εκδήλωση, ο κ. Τέκος παρουσίασε εν συντομία τη δική του διαδρομή στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων και την εμπειρία του από το Elevate Greece.

“Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή, το 2018, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν υπήρχε κάτι μπροστά μας. Έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε τη νομοθεσία, να δούμε πώς μπορούμε να ιδρύσουμε μια startup, μια spinoff, αν θα ψηφιστεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ή όχι. Οπότε όταν μας κάλεσε το 2019 στο υπουργείο ο Χρίστος Δήμας να συζητήσουμε και να πούμε τα προβλήματα αυτά και διαβάζοντας στη συνέχεια τον νόμο που βγήκε, βλέπω ότι κανένα από τα προβλήματα που είχαμε εμείς το ’18 δεν υπήρχε για μια εταιρεία που ήθελε να ιδρυθεί το ’20. Οπότε αυτό νομίζω είναι τεράστια επιτυχία και έχει βοηθήσει πάρα πολλές εταιρείες”.

Ο κ. Τέκος αναφέρθηκε και σε άλλα οφέλη που έχει αποκομίσει η εταιρεία του από το Elevate Greece, όπως η δυνατότητα παρακολούθησης σεμιναρίων για θέματα που έχουν ζητήσει οι ίδιες οι startups. “Έχω στείλει email στην πλατφόρμα να πω ότι με ενδιαφέρει να μάθω για το φορολογικό σύστημα. Έγινε εκδήλωση διαδικτυακή και μιλήσαμε για το φορολογικό σύστημα. Έστειλα τις δικές μου απορίες και μου απαντήθηκαν”.

Μια άλλη καινοτομία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τέκος ήταν η ψηφιακή διακυβέρνηση. “Όλη η συνεργασία με το Elevate γίνεται διαδικτυακά, δε χρειάστηκε ποτέ να μιλήσω στο τηλέφωνο, έστειλα την αίτηση, έγινε δεκτή η αίτηση, με πήραν τηλέφωνο να μου πούνε αν θέλω κάτι. Οτιδήποτε χρειάζομαι γίνεται πλέον διαδικτυακά κι είναι κάτι το οποίο δεν συνηθιζότανε. Πριν από το 2019 έπρεπε να τρέχω συνεχώς σε υπηρεσίες, να προσπαθώ να βγάλω άκρη. Όλο αυτό πλέον έχει λυθεί και μου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιώ τον χρόνο μου για την εταιρεία, να μιλάω με επενδυτές”, ανέφερε. 

Επιπλέον, έχει δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών. “Δεν είμαστε στην Αθήνα και δεν υπήρχαν άλλες εταιρείες αντίστοιχες να μιλήσουμε. Οπότε πλέον, μέσα από το μητρώο, μπορούμε να βρούμε τι χρειαζόμαστε και να μιλήσουμε με μία εταιρεία η οποία ξέρουμε ότι είναι ελεγμένη και θα μας προσφέρει αυτό το οποίο θέλουμε να κάνει”.

“Mακάρι αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει, πιστεύω ότι θα συνεχίσει και πιστεύω ότι όλες οι εταιρείες είναι πρόθυμες να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Μας δώσατε πράγματα και είμαστε έτοιμοι πλέον να δώσουμε κι εμείς πίσω σε εσάς”, κατέληξε ο κ. Τέκος.