Τι είναι η FoodOxys

Εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο

Η μεταβολική υγεία χτίζεται πάνω σε πέντε βασικούς πυλώνες. Οι τρείς πρώτοι είναι γενικά γνωστοί: το γενετικό μας υπόστρωμα, δηλαδή τα γονίδια που κουβαλάμε, η σωστή διατροφή και η απαιτούμενη άσκηση σχεδόν καθημερινά. Αυτά τα ξέραμε εδώ και περίπου 25 χρόνια. Τα τελευταία όμως 5-10 χρόνια έχουν προστεθεί αρκετές πληροφορίες από τη βιβλιογραφία που δείχνουν ότι η σωστά δομημένη νηστεία και η κατανάλωση πολύ συγκεκριμένων τροφών συμβάλλει στην μεταβολική υγεία. Τα γονίδια μας παρόλο που πιστεύαμε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο, η σύγχρονη βιβλιογραφία δείχνει ότι παίζουν ρόλο σε ποσοστό το πολύ 15%. Όλο το υπόλοιπο, το κάνει η σωστή νηστεία, η σωστή διατροφή και η άσκηση.

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα έχει χτιστεί η φιλοσοφία της FoodΟxys. Μετά από περίπου 20 χρόνια έρευνας στο ερευνητικό εργαστήριο του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποφασίσαμε , ότι είχαμε πλέον τις πληροφορίες από σχεδόν 200 άρθρα που είχαμε δημοσιεύσει στη διεθνή βιβλιογραφία και από αρκετά άλλα , από άλλες ερευνητικές ομάδες, για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Με ειδικές εξετάσεις, που γίνονται σε μια σταγόνα αίμα, βλέπουμε με λεπτομέρεια την έκφραση κρίσιμων γονιδίων που έχουν σχέση με την αντιοξειδωτική μας άμυνα, την αντιφλεγμονώδη μας δυνατότητα, και τον βασικό κυτταροπροστατευτικό μας μηχανισμό μέσα στο σώμα. Έχοντας δε, δημιουργήσει αλγορίθμους, δημιουργούμε ένα γενικό πλαίσιο για τον κάθε άνθρωπο που περιλαμβάνει τον τρόπο που πρέπει να διατρέφεται και να γυμνάζεται σε καθημερινή βάση. Οι απαιτούμενες προσαρμογές χρειάζονται περίπου 4 εβδομάδες. Σε ένα μήνα, ξαναπαίρνουμε λίγο αίμα και βλέπουμε τις αλλαγές στα κρίσιμα γονίδια , και με αυτό τον τρόπο δείχνουμε πώς άλλαξε η εικόνα, κάτι που είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών, των διαιτολόγων και τελικά των ίδιων των ανθρώπων. Δηλαδή πλέον με πολύ συγκεκριμένο τρόπο , μπορεί να δει κανείς τι αλλάζει στα γονίδια του σε επίπεδο έκφρασης μετά από μια περίοδο στοχευμένης διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Αυτή η πληροφορία θα τον συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή του , και καλό θα είναι να επαναλαμβάνει την εξέταση 2-3 φορές τον χρόνο, για να βλέπει αν διατηρείται η ευεργετική επίδραση της διατροφής του στον μεταβολισμό του.

Ποιες όμως είναι αυτές οι εξετάσεις? Υπάρχουν τρία επίπεδα μετρήσεων.

Εταιρεία

Η FoodOxys είναι μία spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία δραστηριοποιείται στην εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο.

Η επιστημονική της ομάδα αποτελείται από διακεκριμένους ερευνητές με πολυετή εμπειρία στο χώρο της βιοχημείας της διατροφής και του ανθρώπινου μεταβολισμού. Υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας Δημήτρη Κουρέτα, οι επιστήμονες της FoodOxys έχουν δημοσιεύσει περισσότερες από 180 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους και κατέχουν αξιοπρόσεκτη πείρα στη βιοχημεία της διατροφής.

Η φιλοσοφία

Ο όρος αντιοξειδωτικό έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια. Τι είναι όμως τα αντιοξειδωτικά για τα οποία τόσα πολλά έχουν ειπωθεί;
Πρόκειται περί ενώσεων που είτε παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό μας φυσιολογικά, είτε προσλαμβάνονται μέσω της τροφής. Παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία σε επίπεδο τόσο του κυττάρου όσο και ολόκληρου του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, και έχουν συσχετιστεί εδώ και χρόνια με πληθώρα παθολογικών καταστάσεων όπως διάφοροι καρκίνοι, καρδιαγγειακά νοσήματα, νευροεκφυλιστικές ασθένειες και άλλα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εν δυνάμει βλαβερά μόρια που μπορούν να παραχθούν ως παραπροϊόν του μεταβολισμού μας αλλά και από εξωγενείς παράγοντες όπως το κάπνισμα ή η ατμοσφαιρική ρύπανση. Διαδραματίζουν σημαντικό φυσιολογικό ρόλο κι έτσι σε μικρές ποσότητες χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, όταν βρίσκονται σε περίσσεια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια. Τα αντιοξειδωτικά λοιπόν, εξουδετερώνουν την περίσσεια των ελευθέρων ριζών, ωστόσο όταν τα ενδογενή δεν επαρκούν, κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση διαιτητικών αντιοξειδωτικών.

Τα φυτικά προϊόντα, πριν καταλήξουν στον καταναλωτή, υφίστανται επεξεργασία η οποία μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ιδιότητες τους. Και πάλι όμως, το τελικό προϊόν μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, όπως έχει φανεί σε κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από την ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για δυο εβδομάδες (η δημοσίευση της εργασίας βρίσκεται εδώ), βελτίωσε την οξειδοαναγωγική εικόνα του οργανισμού, αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά και μειώνοντας τους δείκτες οξειδωτικού στρες.

Στη συνέχεια, η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Κουρέτα, σε συνεργασία με την εταιρεία Polytech, συνέλαβαν την ιδέα για την ανάπτυξη μιας συσκευής που θα μπορεί να υπολογίσει την αντιοξειδωτική ικανότητα τροφίμων όπως ο καφές, οι χυμοί, η μπύρα και το κρασί, το γάλα, και άλλα (η δημοσίευση της συγκεκριμένης εργασίας βρίσκεται εδώ). Πρόκειται για ροφήματα και τρόφιμα που λίγο πολύ όλοι μας χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη που μπορούν να προκύψουν αν η κατανάλωση τους ρυθμιστεί ώστε να λαμβάνουμε την ‘ιδανική’ ποσότητα.

Οι έλεγχοι της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφών διεξάγονται από τις αντίστοιχες βιομηχανίες, ωστόσο τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι πανάκριβα και απαιτούν εξειδίκευση για το χειρισμό τους. Σαν αποτέλεσμα, ο απλός καταναλωτής ή οι διατροφολόγοι, που θα τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιους ελέγχους. Η συσκευή που αναπτύχθηκε προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, καθώς είναι πολύ πιο φθηνή και αρκετά εύκολη στη χρήση. Περιλαμβάνει ένα χρωματόμετρο και μια εφαρμογή ο συνδυασμός των οποίων επιτρέπει την αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ενός υγρού χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μια σταγόνα του. Με μια επιπλέον εφαρμογή μπορεί να μετρηθεί η αντιοξειδωτική κατάσταση στο αίμα του ανθρώπου, να υπολογιστεί δηλαδή η κατανάλωση αντιοξειδωτικών και να δημιουργηθούν εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες με βάση τις ανάγκες του καθενός. Το όλο σκεπτικό έρχεται σε συμφωνία και με μια τάση που διαμορφώνεται διεθνώς τελευταία, και αφορά στην εξατομίκευση της ιατρικής καθώς και της διατροφικής παρέμβασης.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα αφουγκραζόμενη την ανάγκη για μέτρηση των επιπέδων των αντιοξειδωτικών σε διάφορα προϊόντα αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό, ίδρυσε την εταιρεία FoodOxys, η οποία είναι εταιρεία spin-off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημαντική καινοτομία της εταιρείας είναι ότι μέρος των μετοχών της εταιρείας έχουν διανεμηθεί σε νέους ερευνητές που είναι απόφοιτοι του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι επιστήμονες παραμένουν στην Ελλάδα και επενδύουν στη χώρα εν μέσω μίας δύσκολης οικονομικά κατάστασης. Οι απόφοιτοι του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας που είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι είναι οι: Φώτης Τέκος και Νίκος Γκουτζουρέλας.