FoodOxys: Διασφαλίζει τη διατροφική ευεξία σε εξατομικευμένο επίπεδο

Ζωή Βασιλική Σκαπέρδα, 29 ετών, Φώτης Τέκος, 28 ετών

To 2019, η Ζωή Βασιλική Σκαπέρδα και ο Φώτης Τέκος αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να αφήσουν στο συρτάρι του πανεπιστημίου την έρευνα με την οποία ασχοληθήκαν ως φοιτητές του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών. Αποτέλεσμα, ήταν η ίδρυση του τεχνοβλαστού FoodOxys (μέλος του Elevate Greece), που έλαβε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας χρηματοδότηση από VC (uni.fund) 250.000 ευρώ. 

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην προσφορά υπηρεσιών που σχετίζονται με την επίδραση της άσκησης, της διατροφής και της νηστείας στη μεταβολική υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Μέσω των υπηρεσιών της παρέχει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές έπειτα από τη μέτρηση δεικτών στο αίμα. Μάλιστα η εταιρεία διαθέτει και μία πατέντα για τον προσδιορισμό του σημαντικότερου αντιοξειδωτικού σε μία σταγόνα αίμα.

Επιπλέον, η FoodOxys δραστηριοποιείται στην ανάλυση της βιοδραστικότητας των τροφίμων και διαθέτει το πρώτο πανευρωπαϊκό κατοχυρωμένο σήμα πιστοποίησης από την Ελλάδα για την ποιότητα των τροφίμων, το AFQ. Ακόμη, προσφέρει υπηρεσίες βιοτεχνολογίας σε φαρμακευτικές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίες περιλαμβάνουν αναλύσεις σε ανθρώπινα κύτταρα, πειραματόζωα και κλινικές μελέτες.

Τέλος, επενδύοντας στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αξιοποίησε υποπροϊόντα και δημιούργησε μία νέα εταιρεία, spin-out της FoodOxys, την OleaFortius. Η OleaFortius δραστηριοποιείται στη διαχείριση των υπο-προϊόντων από τυροκομεία, οινοποιεία και ελαιουργεία, παράγοντας  πρόσθετα για ζωοτροφές. 

Ο Φώτης, co-founder και CEO της FoodOxys και της Olea Fortius και η Ζωή, CSO των ίδιων εταιρειών, διαθέτουν μία πανευρωπαϊκή πατέντα για την αξιολόγηση της βιοδραστικότητας συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο Φώτης, με πτυχίο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και μεταπτυχιακό Τοξικολογίας, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και έφτασε στη θέση του CEO στην ηλικία των 24 ετών. Παράλληλα, συνέχισε την ερευνητική του δραστηριότητα σε επίπεδο διδακτορικού το οποίο και έλαβε το 2023. Έχει συνυπογράψει 31 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι συν-συγγραφέας του best seller βιβλίου ‘’Διαλειμματική Νηστεία και Αποφυγή Νόσων’’. 

Η Ζωή, κατέχει τους ίδιους ακαδημαϊκούς τίτλους με τον Φώτη και παράλληλα είναι εντεταλμένη διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο την επιχειρηματική καινοτομία. Ανήκει στη μετοχική σύνθεση της FoodOxys, αλλά παράλληλα έχει στις αρμοδιότητες της τη διεύθυνση μιας εργαστηριακής ομάδας 15 ατόμων.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το “Forbes” –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα “Forbes 30 under 30 Greece 2024” πληρούσαν όσοι  είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.