Γλουταθειόνη & ασθένειες

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ισχυρούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι εμπλέκονται στην εξουδετέρωση της περίσσειας των ελευθέρων ριζών και στη διατήρηση της οξειδοαναγωγικής ισορροπίας. Μεταξύ αυτών, η ανηγμένη γλουταθειόνη (GSH) είναι το ισχυρότερο ενδογενές αντιοξειδωτικό μόριο, το οποίο εντοπίζεται τόσο στο αίμα όσο και σε διάφορους ιστούς. Η γλουταθειόνη συμμετέχει με άμεσο και έμμεσο τρόπο στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, καθώς αποτελεί απαραίτητο παράγοντα για την ομαλή δράση ολόκληρου του αντιοξειδωτικού μηχανισμού, προστατεύοντας τον οργανισμό από την πρόκληση οξειδωτικού στρες.

Τα τελευταία χρόνια ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός μελετών καταδεικνύει ότι πολλές παθολογικές καταστάσεις είναι αποτέλεσμα της διαταραχής της οξειδοαναγωγικής ισορροπίας. Διάφορες παθολογικές καταστάσεις παρουσιάζουν ισχυρή συσχέτιση με μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης και κατ’ επέκταση με αυξημένο οξειδωτικό στρες. Πιο συγκεκριμένα, δεδομένα επιστημονικών εργασιών υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα της γλουταθειόνης μειώνονται σημαντικά κατά την προόδο της καρδιοπάθειας από ασυμπτωματική σε ολική ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρακολούθηση των σταδίων καρδιοπάθειας, λειτουργώντας ως δείκτης πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης πιθανής καρδιαγγειακής ανεπάρκειας.

Επίσης, τα επίπεδα της γλουταθειόνης παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το σύνδρομο Crohn, παρατηρούνται μειωμένα επίπεδα αυτής. Αξίζει να σημειωθεί ότι μειωμένα επίπεδα γλουταθειόνης παρατηρούνται και στην περίπτωση του σακχαρώση διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, στον καρκίνο του παχέος εντέρου, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται αύξηση των επιπέδων της γλουταθειόνης, ενώ σε άλλες μείωση, γεγονός που υποδηλώνει τη διαφορετική απόκριση στη νόσο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η γλουταθειόνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση της FoodOxys. Πιο συγκεκριμένα, κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ένα σχήμα χορηγούμενων τροφίμων, ανάλογα με τα επίπεδα της γλουταθειόνης στο αίμα του. Η φυσιολογική της συγκέντρωση ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφική παρέμβαση και την άσκηση και ως εκ τούτου αποτελεί θεματολογία που βρίσκεται στο βασικό πυρήνα των ενδιαφερόντων της FoodOxys.